Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

КАЧВАНЕ НА БОРДА И ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЯХТАТА
След като пристигнете нашия екипаж ще Ви даде кратък инструктаж за лодката, с която ще плавате, а именно: използване на котва, тоалетни, динги (при наличие на такова), използване на платната (ако е ветроходна лодка или катамаран), навигация, използването на морската карта. При наличие на въпроси от Ваша страна, нашият екипаж е готов да отговори на всеки един. Ще Ви бъдат предоставени всички необходими документи и спешни телефонни номера, в случай че възникнат проблеми по време на плаването.

ПЛАЩАНЕ, ДЕПОЗИТ И КАКВО ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ?
Необходими документи: международен паспорт, потвърждение за направената резервация и валидна кредитна карта, която ще е необходима за депозита. Всички допълнителни екстри, които не са платени по банков път, трябва да бъдат направени в брой. Всички лодки и катамарани са оборудвани със спасителни жилетки. Не забравяйте да си вземете топли дрехи, шапки, слънцезащитни лосиони и храна.
Някои държави нямат изискване за наличие на паспорт. Ние обаче Ви съветваме да си го носите, особено ако плавате от една страна в друга.

НУЖДАЯ ЛИ СЕ ОТ ЛИЦЕНЗ ЗА КАПИТАН?
Ако наемате яхта без капитан, ще се нуждаем от документ, удостоверяващ Вашата компетентност. Моля, носете със себе си Вашият капитански лиценз и ветроходна автобиография. В някои случаи може да поискаме да ни изпратите сертификата  предварително. В повечето случаи, тези документи трябва да бъдат преведени на английски.

КАКВО Е „BAREBOAT” ЧАРТЪР ?
Това са яхти, които се предлагат за чартиране без шкипер /капитан/. Чартиращите се нуждаят от подходящи квалификации, тъй като те са отговорни за навигацията и правилното управление на яхтата. „PLAVAI.BG” предлага ветроходни и моторни яхти, и катамарани, повечето от които се предлагат и без шкипер. Т.е. с нужните знания и сертификати, Вие можете да си наемете лодка, която обикновено е на цената на една почивка. Гарантираме Ви, че ще изживеете едно уникално приключение на борда на нашите яхти.

КАКВА КВАЛИФИКАЦИЯ МИ Е НЕОБХОДИМА ЗА ДА ЧАРТИРАМ ВЕТРОХОДНА ЯХТА В ГЪРЦИЯ?
Гръцките власти изискват минимум един лиценз/ сертификат за ветроходство и един опитен член на екипажа като помощник-шкипер. ASA & RYA сертификати са напълно признати. Декларация за опита във ветроходството може да се изисква от местните власти на някои пристанища.

ЧАРТИРАНЕ НА ЯХТИ С ШКИПЕР /КАПИТАН/?
Всяка една наша яхта може да бъде наета с шкипер /капитан/, който се заплаща допълнително на място в брой. Този вид чартъри са подходящи за хора, които нямат нужния опит, не се чувстват уверени да управляват яхтата сами или нямат съответнета квалификация за това. На по-големите ни катамарани като допълнителна екстра може да си наемете хостеса или готвач, които ще бъдат на Ваше разположение на борда на яхтата.

КАКВА ЯХТА Е ПОДХОДЯЩА ЗА МЕН ?
Всичко това зависи единствено и само от Вас. Екипът на „PLAVAI.BG” е винаги готов да Ви препоръча най-добрия възможен вариант спрямо Вашите желания и нужди. Вашата почивка може да бъде организирана, спрямо групата, с която ще сте, както и Вашите предпочитания. Вида и размера на лодката се определя в зависимост от броя на хората, с които ще плавате и кабините, които ще са необходими. Каквито и да са нуждите ви, екипът ни е готов да намери най-подходящата за Вас лодка.

КАК МОГА ДА РЕЗЕРВИРАМ ЧАРТЪР?
Можете да започнете търсенето и резервирането на Вашия чартър точно сега, докато разглеждате нашият сайт. Ако знаете какъв вид лодка търсите може да разгледате нашите модели и да ни изпратите запитване. Ако не сте сигурни коя лодка най-добре отговаря на Вашите нужди или имате допълнителни въпроси, може да се свържете с нас, давайки ни информация относно периода, когато желаете да плавате и колко души ще бъдете на борда, а ние ще се радваме да Ви помогнем.
След като направите своя избор коя лодка или катамаран желаете да чартирате, ние ще я/ го запазим временно за датите, които сте посочили. Това запазване гарантира наличността на модела докато Вие вземете окончателно решение. За да потвърдите резервацията трябва да ни преведете 50 % от стойността на яхтата (до 7 дни след потвърждение и задържане на яхтата) и да подпишете споразумението за чартъта (което ние ще Ви изпратим, след като ни потвърдите резервацията). Останалите 50 % трябва да бъдат преведени не по-късно от 45 дни преди чартъра. Повече подробности относно чартъра, както и евентуален отказ от него може да откриете в пълното описание на „условия за наемане на яхта“, налични на нашата страница.

КОЙ ОПРЕДЕЛЯ МАРШРУТА ?
Това е красотата на наемането на яхта. Когато чартирате яхта без шкипер /капитан/, Вие сами определяте маршрута си. Разбира се ние сме на разположение да Ви предоставим предложения въз основа на Вашите предпочитания и винаги предоставяме кратък брифинг за всички „bareboat” яхти преди напускането на пристанището.
В случай, че чартирате яхта с шкипер: капитанът ще седне с Вас и ще определите заедно маршрута на базата на Вашите желания и предпочитания – или можете да се оставите в ръцете на нашите опитни капитани, които обичат да показват на нашите гости най-прекрасните местенца от гръцките острови, които са известни само на местните. Ако времето позволява, Вашият маршрут може да се променя по всяко време, в зависимост от това дали искате да прекарате повече или по-малко време на някое конкретно място.

КАКВИ СА КЛИМАТИЧНИТЕ УСЛОВИЯ В ГЪРЦИЯ?
Климатът в Гърция е типично средиземноморски: мека и дъждовна зима, сравнително горещо и сухо лято, като цяло, продължителни периоди на слънчево греене през по-голямата част от годината.
Най-топлият период в Гърция настъпва през месеците юни, юли и август, когато средната максимална температура е между 29.0 и 35.0 градуса по Целзий. През топлия период заедно с високите температури се усеща морски бриз в крайбрежните райони на страната, както и  северните ветрове, известни като "Meltemi", които най-честно се усещат главно в Егейско море.

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ДАВА БАКШИШ НА ШКИПЕРА /КАПИТАНА/  И КАКЪВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТОЙ?
Даването на бакшиш е винаги по желание на чартиращия, в зависимост от това дали е удовлетворен от шкипера и дали е получил това, което е искал. Размера го определяте само и единствено Вие, няма правило, което да оказва определен процент, който трябва да оставите.

С КАКВО ОБОРУДВАНЕ РАЗПОЛАГАТ ЯХТИТЕ?
Всички наши яхти са оборудвани с навигационна техника – GPS, автопилот, радар, AIS; катамараните и по-големите ветроходни яхти имат динги и извънбордов двигател. На борда на нашите лодки има всичко необходимо, за да бъде Вашето плаване – незабравимо. Някои от нашите яхти разполагат с генератори и климатици. В нашият сайт за всеки един модел поотделно има списък с оборудването, което е към съответната лодка.

КОЛКО ДУШИ МОГАТ ДА ПЛАВАТ ЗАЕДНО НА ЯХТЕН ЧАРТЪР?
Разполагаме с ветроходни лодки, които са с 2 кабини, максимум 4 души на борда и такива, които предоставят спане за 10 и/или 12 човека.

КАКВА Е ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЕДИН ЧАРТЪР?
В зависимост от модела яхта / катамаран има различни периоди за чартирането им. В повечето случаи се наемат от събота до събота – 7 дни. Но разполагаме и с яхти, които се отдават и за по-малко дни, в зависимост от Вашите изисквания и предпочитания. За повече информация може да се свържете с нас по всяко време.

ЗАЩО ДА НАПРАВЯ РЕЗЕРВАЦИЯ С “PLAVAI.BG”?
Изборът на правилната яхта и екипаж е от особено значение за това дали ще получите най-добрата чартърна ваканция за Вас и Вашите приятели или семейство. Когато използвате чартърен брокер, който познава лодките, които предлага, Вие ще получите абсолютно подробно всички опции и обяснения, които ще са Ви необходими. Ще бъдете уведомени за състоянието на лодката и ще получите това, което сте искали.
Когато правите резервация с „PLAVAI.BG”стойността на чартъра ще бъде абсолютно същата, каквато е, ако се свържете директно със собственика на яхтата или катамаранът, но с нас ще получите много повече спокойствие, а именно:     •    Нашата информация е актуална, точна и безпристрастна;     •    Имате пълна защита на Вашия депозит и сигурността, че стойността ще бъде преведена по сметката на собственика и яхтата ще бъде запазена за вас;
•     Ние винаги ще бъдем на разположение, за да Ви помогнем и да Ви посъветваме за най-добрите възможности. А ако не сте запознати с чартирането ние ще Ви предоставим цялата информация, която ще Ви е нужда за да бъде Вашето плаване незабравимо. Можем също да Ви предложим допълнителни туристически продукти и услуги, които ще са Ви от полза по време на чартъра.
•     Ние Ви предлагаме постоянна подкрепа и предварителна подготовка за Вашия чартър и почивка;
•     Ако по някаква причина, яхтата има някакъв проблем и не е в състояние да вземе Вашия чартър ние по възможно най-бързия начин ще намерим най-доброто за Вас решение като намерим яхта в класа, за който сте платили или като Ви върнем всички платени до момента суми.
•     С  „PLAVAI.BG” Вие може да бъдете сигурни, че мечтаната от Вас почивка ще стане реалност.

НУЖДАЯ ЛИ СЕ ОТ ЗАСТРАХОВКА?
„PLAVAI.BG” Ви съветва да направите лични застраховки на всички, които ще бъдат на борда на яхтата или катамарана.
Нашата компания е готова да Ви предложи застрахователно покритие. Надяваме се Вашето плаване да е спокойно и безпроблемно, но бихме искали да Ви напомним, че могат да възникнат ситуции, върху които нямате контрол, и една такава застраховка да Ви е от голяма полза.  За повече информация сме на Ваше разположение.

ГОРИВО И ПРОВИЗИИ
Яхтата се предоставя с пълни резервоари за гориво и вода, и бихме Ви посъветвали да я  върнете в същото състояние. В противен случай, ще Ви бъде удържана съответната сума от депозита, който сте оставили при качването Ви на борда.  По време на чартъра е хубаво да допълвате резервоарите, защото на някои по-малки острови, няма да имате възможност.
Може да си донесете провизии на борда. Има супермаркети в близост до пристанищата, от където може да си напазарувате. На борда ще получите комплект чисти чаршафи и хавлии. При нужда или желание може да използвате перални, които ги има на всички по-големи острови и градчета.